
Jak ograniczyć węglowodany?
Ograniczenie spożycia węglowodanów to świetny sposób na utratę wagi. Ale nie chcesz ich całkowicie usunąć z Twojego domu, ponieważ nadal zawierają niezbędne składniki odżywcze i dają Ci energię. Więc oto kilka wskazówek, które pomogą Ci ograniczyć spożycie węglowodanów, a jednocześnie uzyskać wszystkie potrzebne wartości odżywcze:
1) Jedz białko z każdym posiłkiem. Białka mają mniej węglowodanów niż inne pokarmy – i są bardziej sycące. Skończy się na tym, że będziesz jeść mniej, ponieważ białka sprawiają, że czujesz się pełniejszy bez wypełniania się węglowodanami.
2) Używaj pieczywa pełnoziarnistego. Pieczywo pełnoziarniste ma więcej błonnika i jest pełne innych witamin i minerałów, które mogą pomóc organizmowi spalić tłuszcz i utrzymać beztłuszczową masę mięśniową. Mają również mniej węglowodanów, więc powinieneś jeść te chleby, jeśli próbujesz ograniczyć węglowodany z białego chleba lub innych rafinowanych ziaren.
3) Przekąski zdrowsze między posiłkami. Zamiast sięgać po chipsy lub krakersy, jedz orzechy, owoce, warzywa (surowe lub gotowane) lub kawałki sera, które sprawią, że będziesz syty na dłużej i dostarczysz organizmowi trwałej energii, a nie szybkiej i nietrwałej.
4) Wybierz zdrowe tłuszcze zamiast węglowodanów podczas jedzenia na mieście. Niektóre restauracje będą umieszczać cukier w swoich posiłkach, co może dodać wiele niepotrzebnych węglowodanów do Twojego organizmu.
Więcej na temat zdrowia znajdziesz na stronie https://forhomies.pl/ .