
Jak wyczyścić przypalony garnek?
Jak wyczyścić przypalony garnek? To pytanie dręczy wielu domowników od zarania dziejów gotowania. W Internecie można znaleźć mnóstwo ciekawych, kiepsko napisanych odpowiedzi, jednak tutaj znajdziesz najlepsze z nich połączone w prosty przewodnik po czyszczeniu garnka.
Zanim zaczniemy, ważne jest, aby określić, z jakim rodzajem garnka mamy do czynienia. Najpopularniejsze rodzaje garnków to stal nierdzewna, emaliowane żeliwo i garnki z powłoką nieprzywierającą. Każdy z nich ma inny proces czyszczenia, więc przyjrzyjmy się jednemu z nich.
Stal nierdzewna: Stal nierdzewna jest bardzo trwała, ale może być wyzwaniem do czyszczenia. Jeśli Twój garnek jest ze stali nierdzewnej, istnieją dwa główne sposoby jego czyszczenia: szorowanie sodą oczyszczoną lub octem i wrzącą wodą lub sodą oczyszczoną i wodą. Aby wyczyścić garnek z sodą oczyszczoną, posyp trochę na folię aluminiową i pocieraj okrężnymi ruchami, aż przypalone jedzenie zejdzie. Wrząca woda i soda oczyszczona lub ocet i woda są równo skuteczne dla czyszczenia spalonego jedzenia.. Pierwszy poluzuje spalone jedzenie, podczas gdy drugi je rozpuści. Następnie możesz spłukać ciepłą wodą lub wytrzeć ręcznikiem papierowym (upewnij się, że wytarłeś całą drogę w dół, aby uniknąć pozostawienia smug). Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://sielankowelove.pl/ .